Sesam appna dig!

Nästa steg för mobiler och appar kommer innebära att nyckelknippor, bilnycklar, låsbrickor, blipp- och passerkort inom de närmsta åren kommer att förvandlas till digitala appar i våra mobiler. Framtiden är redan här! Apple har redan börjat skapa appar för att göra bilnycklarna helt överflödiga. Placerar du mobilen mot bildörren kommer du som ägare identifiera dig med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning och bilen kommer att öppnas och även startas. Idag går det att låsa upp och starta bilar med endast en app i mobilen på exempelvis Teslas och Volvos nyare bilmodeller. Nyckelfria bilar och där bilnyckeln övergått till en app i mobilen lanserades redan på Volvos S90-modeller för drygt fyra år sedan och idag erbjuder flertalet biltillverkare bilnycklarna i formen av en mobilapp.

Smidigt, enkelt och lätt

Du kan digitalt skicka över bilnycklarna till andra i familjen, släkten eller vännerna och låta dessa låsa upp och köra bilen. Ett syfte med all ny teknik är att den skall göra livet bekvämare och vara tidseffektiv, eller hur? Men när kommer hemnycklarna vara inlagda och digitaliserade som appar i våra mobiler? Både utbudet och efterfrågan på digitala lås fortsätter växa. Inom hotellbranschen har digitala låssystem varit standard under fler årtionden och inom fastighetsskötsel har efterfrågan av automatiserade låssystem varit stor. Idag bokas oftast tvättstugan med hjälp av appar och digitala låssystem. Inom vård och omsorg har digitala nycklar börjat ersätta de tidigare nyckelknipporna och hemtjänsten i Varberg har sedan 2017 använt sig av digitala nyckelsystem.

Säkerhet och trygghet

Enligt branschorganisationen Fastighetsägarna inrymmer den digitala nyckelfrågan också samhällsviktiga aspekter – främst med tanke på trygghet och säkerhet. Idag har paket som levereras per post ofta portkoder och annan information skriven direkt på paketen, vilket inte är optimalt ur säkerhetssynpunkt. Vidare vore ett digitalt låssystem med appar också väldigt praktiskt för vårdpersonal och blåljuspersonal som brandkår, polis och ambulans. Så att dessa yrkesgrupper kunde ha tillgång till ett digitalt system som öppnade dörrar och portar direkt vid ankomst till platsen. Sammantaget driver alla dessa aspekter på utvecklingen av digitala nycklar som styrs genom appar i våra mobiler och inom en snar framtid kommer förmodligen flertalet dörrar öppnas av en app kallad Sesam appna dig!

woodie