Mobiltelefoner och appar

Mobiltelefonen kan kännas som en självklarhet för oss idag men det har inte alltid varit så. Den är trots detta inte så gammal som vi skulle kunna tro. Den första mobilen skapades nämligen på slutet av 1980-talet. Många gånger kan vi höra att de äldre släktingarna pratar om biltelefonen. Då kanske du tänker att det är för att de inte vet att det heter mobil. Att kalla mobilen för biltelefon är inte helt fel. Den första mobilen använde man endast i bilen och den såg inte ut som de gör idag.

Biltelefonen var en stor väska med en lur och handtag som man kunde bära omkring på. Dina mor och farföräldrar kan ha haft denna typ av mobil och det är därför de kallar det för biltelefon. Som tur är har modellerna utvecklats och blivit mindre och trådlösa genom åren. Vi har gått från att ha knappar på mobilen, flipphones som man kan fälla upp och ner till smarttelefonerna som bara är en skärm med touch som man trycker på. Det har genom åren även skapats företag som utvecklar mobiler och nedan kommer en genomgång av två av de största på marknaden just nu.

Apple

Företaget skapades den 1 april år 1976 utav Steve Jobs. Från början sålde företaget mest datorer och det var inte förrän 2007 som den första mobilen (Iphone) såg dagens ljus. Iphone var en smartphone som skulle vara som en handdator. Jobs vision var att man skulle kunna göra mer än att bara ringa med mobilen. Smarttelefonen fick därför appar med egna funktioner. Appar är som program på datorn fast till mobilen.

Under de 12 år som Apple tillverkat och sålt Iphone så har det kommit nya modeller och de kan vara väldigt dyra som nya. Många väljer också att sälja sina mobiler begagnat. Du kan besöka https://mresell.se/ om du funderar på att köpa en Iphone begagnat och inte vill använda dig av blocket eller tradera.

Samsung

Det här företaget kommer från Sydkorea och har tillverkat elektronik sedan år 1987. Samsung har på senare år utvecklat en egen smartphone som konkurrerar med Iphone, (Samsung galaxy). Även denna mobil fungerar som en handdator med egna appar. Samsung galaxy tillverkades dessutom år 2010 vilket är tre år efter Iphone. Detta gjorde att många ansåg att de kopierade Apples mobiler.

Appar

Det finns grundappar som finns i varje telefon såsom kalender, meddelanden, samtal, bilder, kamera och väderapp. Dessa kommer med telefonen när du köper den. Därefter finns det miljoner appar som varje individ kan ladda ner. Det finns många olika spelappar som du kan ladda ner till telefonen. Varje mobil kan på så sätt vara unik eftersom alla inte väljer att ha exakt samma app nedladdad. Tänk på att vissa appar kan kosta 7 kr på Iphone men är istället gratis på Samsung Galaxy mobilen.